În România, vânătoarea … sport naţional

În România, vânătoarea … sport naţional

În timp ce unele state civilizate au interzis vânătoarea, România continuă agresiunea împotriva animalelor şi nu numai. Ţinând cont de faptul că printre „marii vânători” ai ţării se regăsesc şi unii politicieni, parlamentari, poliţişti, procurori, judecători şi alţii vânătoarea, putem spune, a devenit „sport” naţional. Cruzimile faţă de animale  precum şi alte infracţiuni împotriva animalelor nu vor avea niciodată ca finalitate respectarea şi aplicarea legii privind protecţia animalelor. Totdeauna cei bogaţi vor face legea, pentru că sunt apăraţi de „colegii lor de arme„. Natura însă demostrează că în viaţă totul se plăteşte. Astfel, în ultima perioadă, am aflat de atacuri armate, sinucideri, omucideri, cruzimi faţă de animale produse cu arma de vânătoare. Cazurile în care persoanele responsabile de astfel de fapte au şi fost pedepsite conform legii se pot număra pe degetele de la o mână. Şi totuşi, nimeni şi nimic, nu a oprit acest flagel. Mai mult, vânătorii sunt consideraţi o „specie” aparte care, chipurile, activează „în interesul protejării faunei şi florei sălbatice şi al conservării habitatelor naturale”. 

Vă prezentăm „filmul” evenimentelor, privind cruzimi faţă de animale, produse de vânători, numai pentru anul 2012 ştiut fiind faptul că astfel de evenimente se petrec de la adoptarea legii 9/2008, privind modificarea şi completarea legii 205/2004, privind protecţia animalelor (legea Marinescu 1).

Încă din anul 2011 se atrăgea atenţia că:
Se inmultesc cazurile de maidanezi impuscati in Romania. Zeci de caini impuscati in tara in ultima luna (2011)

Un sucevean, acuzat ca a impuscat cinci caini maidanezi
Problema cainilor fara stapan nu este o problema doar in orase. Un barbat din localitatea Vicovu de Jos, judetul Suceava, este cercetat de politisti dupa ce a impuscat cinci caini cu o arma de vanatoare pe motiv ca animalele intrau in curtea sa si ii atacau gainile, informeaza agentia Mediafax, citata de Gandul.

Braila: A tras cu arma de vanatoare spre un caine pentru a-l speria
Un barbat din Braila, care se deplasa cu masina pe DJ 203R, a tras cu arma de vanatoare in directia unui caine aflat in apropiere, fara a-l impusca, doar ca sa il sperie, se arata intr-un comunicat de presa remis miercuri de Inspectoratului de Politie Judetean Braila, informeaza Agerpres.

Deva: Zeci de caini impuscati din masina. Primarul se recunoaste depasit de situatie si ii felicita pe atacatori
In municipiul Deva, un grup de persoane a decis sa nu mai astepte ca autoritatile sa rezolve problema cainilor comunitari si au iesit la vanatoare de maidanezi. Potrivit unor martori citati de publicatia Hunedoreanul, zeci de caini au fost impuscati dintr-o masina aflata in mers in centrul orasului Deva.
Deva, aprilie 2011
Când au ieşit din case dimineaţa, locuitorii oraşului Deva au găsit zeci de cadavre de câini fără stăpân pe caldarâm.
Primarul Mircia Muntean a declarat: „Îi felicit pe cei care i-au împuşcat. A fost legal.
Sursa: http://orasuldeva.ro/orasuldeva/index.php?option=com_content&view=article&id=250&Itemid=248
Au venit cu masina, iar aici, in sensul giratoriu, au deschis geamul, au strigat cainele, iar cand animalul a pornit spre masina, un barbat a scos pe geam o arma cu aer comprimat cu otrava, in loc de tranchilizant. Dupa aceea, au plecat. Am ramas inmarmurita. Nu am mai stiut cum sa reactionez. Catelusa pe care au impuscat-o a murit in aproximativ 15 minute„, povesteste o martora pentru publicatia citata.

Mihailesti, luna martie – opt caini impuscati pe camp
In luna martie, in comuna ilfoveana Mihailesti, opt caini fara stapan au fost impuscati de un grup de persoane necunoscute, dupa cum noteaza Cancan.
Sursa: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8520921-inmultesc-cazurile-maidanezi-impuscati-romania-zeci-caini-impuscati-tara-ultima-luna.htm

Pogoanele, Buzău,
Un padurar din POGOANELE jud.BUZAU a intrat pe propietatea privata si a impuscat trei caini care aveau jujeu la gat. Au tras ca niste criminali.

Comuna Râfov, judeţul Prahova, octombrie 2012.
Au fost ucişi 9 câini cu proprietar de către vânători/braconieri. La partidele de braconaj participă oameni înarmați până în dinți la bordul unor vehicule de teren. Câinii au fost eliberați din curțile proprietarilor, după care au fost fugăriți cu mașinile, timp în care, cei aflați în vehicule au tras în ei cu puști cu alice. „N-am văzut în viaţa mea aşa ceva, îi urmăreau pe câmp cu maşina de teren şi trăgeau din ambele părţi, ca în filme. Unul s-a dat jos să alerge o căţeluşă în pădure, s-au auzit două focuri şi a urcat înapoi în maşină în căutarea celorlalţi, zici că erau la vânătoare” a declarat, pentru presă, Serghei Vasile, unul dintre martori.
Alt păgubit, Viorel Marin a declarat: „Când am găsit primul câine plin de sânge, am crezut că a fost muşcat. Doctorul veterinar a găsit şapte alice în corpul lui. Eu îmi ţin câinii închişi, le dau drumul doar când vin să-i hrănesc. Erau inofensivi oricum, nu erau în stare să muşte. Singuri nu aveau cum să iasă, cineva le-a deschis ţarcul.”.
Sursa: http://edituramateescu.ro/2012/10/caini-impuscati-de-braconieri-in-prahova/

Comuna Berceni, la 5 km de Ploieşti (Prahova) octombrie 2012.
Localnicii susţin că au auzit focuri de armă înainte de a găsi animalele fără suflare între linia CFR Ploieşti-Buzău şi drumul care leagă Berceni de Ploieşti.
Sursa: http://www.observatorulph.ro/eveniment/caini-impuscati-langa-ploiesti

Dumbrava de Sus, comuna Ribiţa, Hunedoara, mai 2012.
Un barbat a tras, fara niciun gram de mila, in doi caini ciobanesti care pazeau turma. Pe unul dintre ei l-a ucis, iar ciobanii sustin ca i-ar fi amenintat si pe ei cu arma.
Totul s-a petrecut zilele trecute, la o stana aflata in zona cunoscuta de localnici sub denumirea „Murgasu”, din satul Dumbrava de Sus, politistii fiind anuntati despre incident.
Politistii au ridicat arma, cu calibrul 12/1 milimetri, in vederea efectuarii raportului de constatare tehnico-stiintific. De asemenea, si cainele impuscat a fost ridicat pentru efectuarea constatarii medico-veterinare, in vederea stabilirii cauzelor mortii.
Sursa: http://www.ziare.com/deva/stiri-actualitate/focuri-de-arma-la-stana-un-paznic-de-vanatoare-a-impuscat-doi-caini-si-i-a-amenintat-pe-ciobani-2974294

Comuna Moldoviţa – Suceava, august 2012
O tânără în vârstă de 20 de ani a reclamat la poliţie că a ieşit la plimbare cu câinele, iar un vânător i-a împuşcat animalul, după care a ameninţat-o.
Întreaga scenă s-a petrecut joi dimineaţă, în jurul orei 8:30, pe raza comunei Moldoviţa.
„De la fața locului au fost ridicate tuburile de la cartușele trase, iar de la domiciliul făptuitorului a fost ridicată arma de vânătoare cu lunetă”, se arată într-un comunicat al IPJ Suceava.
Sursa: http://www.monitorulsv.ro/Local/2012-08-25/A-iesit-cu-cainele-la-plimbare-si-un-vanator-i-l-a-impuscat

Călineşti – Maramureş, iulie 2012,
Doua focuri de arma au rasunat peste comuna Calinesti, alertand localnicii. Politistii din Ocna Sugatag au facut cercetari si au lamurit problema. Ei au aratat ca in 5 iulie, la ora 17.00, Nicoale B., din comuna Budesti, cioban la o stana de oi amplasata pe hotarul comunei Calinesti a fost amenintat cu arma de catre Marius R., de 47 de ani, din Calinesti, paznic de vanatoare la o asociatie de vanatoare din zona Izvorul Runcului. 
Paznicul de vanatoare a folosit arma de serviciu si a impuscat doi caini de la stana, care au patruns pe fondul de vanatoare al asociatiei respective.
Cel in cauza este cercetat in stare de libertate iar arma de serviciu cu glont, calibru 308/W, a fost ridicata in vederea efectuarii unei expertize tehnico-stiintifice balistice.
Sursa: http://www.emaramures.ro/stiri/69100/ATAC-ARMAT-Un-vanator-din-Calinesti-a-impuscat-cainii-unui-cioban

Olt, ianuarie 2012
In luna ianuarie, 17 caini au fost impuscati cu arme de vanatoare si aliniati pe camp, asemenea unor mistreti sacrificati. Un adevarat macel, au tipat localnicii, care au spus ca animalele de care ei au grija dispar peste noapte.
Autorii macelului ar fi pazncii de vanatoare, care insista ca ei doar isi fac treaba si apara vantul de caini.
Sursa: http://stirileprotv.ro/stiri/eveniment/macel-in-olt-17-caini-au-fost-ciuruiti-si-insirati-pe-camp.html

Botoşani, noiembrie 2012.
Localnicii din mai multe comune din judeţul Botoşani sunt în stare de alertă după ce, în ultimele zile, în opt localităţi au fost găsiţi 20 de câini morţi pe străzi.
Oamenii spun că mai mulţi bărbaţi îmbrăcaţi în haine de vânători au cutreierat satele Havârna, Cordăreni, Vorniceni, Corlăteni, Ştiubieni, Negreni sau Mihai Viteazu şi au împuşcat toţi câinii pe care îi vedeau pe câmp, indiferent dacă erau sau nu însoţiţi.
Sursa: http://www.libertatea.ro/detalii/articol/20-de-caini-impuscatti-pe-campurile-din-botosani-422379.html
http://darabaneni.ro/social/uscati-la-vorniceni-cordareni-nbsp-havarna-vanatori-da/

Făureşti, Râmnicu Vâlcea, mai 2012
Câinii ciobanilor din Făureşti împuşcaţi de mascaţi, de pe ATV-uri.
Turnele de oi pătrund ilegal pe terenurile concesionate de firma ai căror agenţi au tras după lătrătoare. Poliţia a întocmit dosare penale „vânătorilor” de câini pentru folosirea ilegală a armamentului.
Mai mulţi câini ai ciobanilor din Făureşti-Vâlcea au fost împuşcaţi,
Sursa: http://www.adevarul.ro/locale/ramnicu-valcea/valcea-ramnicu_valcea-ciobani-turme_oi-caini_impuscati-mascati_atv_0_700730019.html#

Făget, Cluj, aprilie 2012
Patru căţei au fost ucişi în pădurea Făget, într-o zonă frecventată de iubitorii de natură. Oamenii spun că aceştia au fost împuşcaţi de un grup de vânători. Cazul a stârnit nemulţumirea profundă a comunităţii iubitorilor de animale, iar barbatul care îi avea în grijă spune că îşi va căuta dreptatea în instanţă.
Sursa: http://citynews.ro/eveniment-29/cluj-caini-impuscati-fara-mila-faget-224054

Dej, judeţul Cluj, noiembrie 2012
Mai multi caini au fost impuscati de vanatori la iesire din Dej, spre Salaj, in timpul unei partide de vanatoare la mistret.
Grupul de vanatori a trecut prin spatele unor case, iar cainii din mai multe gospodarii au intrat in padure, atrasi de zgomot. Pentru ca i-au incomodat, vanatorii au inceput sa impuste animalele fara mila.
Sursa: http://www.stiridecluj.ro/social/cruzime-caini-impuscati-cu-alice-de-vanatori-video

Mihăileşti, Ilfov  2012
Cruzimea oamenilor fata de animale este de neimaginat. Opt caini fara stapan au fost doborati de gloantele trase de cativa necunoscuti, care i-au doborat unul cate unul pe un camp din comuna ilfoveana Mihailesti. Politia a deschis o ancheta pentru a-i identifica pe cei care au omorat animalele.
Sursa: http://www.cancan.ro/actualitate/soc/caini-impuscati-fara-mila-pe-un-camp-154533.html

Variaşul Mare, Arad, mai 2012
Localnicii din Variaşul Mare se plâng că nu mai au linişte de câteva săptămâni pentru că în permanenţă în câmpurile din zonă se aud focuri de armă. Oamenii spun că cei care ies la vânătoare nu mai au nici o limită şi nu ţin cont de nimic, împuşcând atât ziua cât şi noaptea câinii care le ies în cale.
Sursa: http://glsa.ro/arad/stiri-din-arad/41367-localnicii-din-variasul-mare-acuza-vanatorii-ca-le-impusca-cainii-doar-pentru-a-se-distra.html

Sfântu Gheorghe  2009
Azi dimineata, tatal meu a iesit la plimbare cu catelul nostru, pe malul Oltului. Doua persone, presupun ca erau vanatori, au impuscat mortal cainele, in fata tatalui meu, de la o distanta mica.
Tatal meu, cu lacrimi in ochi, i-a intrebat de ce lau impuscat si raspunsul unuia dintre ei a fost urmatorul: „Bai, eu impusc tot ce misca, chiar si un tantar, daca trebuie”.
Sursa: http://stirileprotv.ro/stiri/eveniment/cutremurator-caine-impuscat-cu-cruzime-in-fata-stapanului.html

Bistrita martie 2012
Câini comunitari împuşcaţi din maşină pe străzile Bistriţei
S-a tras cu arma după câinii vagabonzi în zona fostei fabrici de bere. Mai multe împuşcături s-au auzit, luni seara, în zona fostei fabrici de bere. Se pare că nişte persoane necunoscute au tras cu arma după câini vagabonzi care se aflau în zona respectivă, după care au dispărut.
Sursa: http://www.timponline.ro/caini-vagabonzi-impuscati-in-zona-fostei-fabrici-de-bere/
http://www.adevarul.ro/locale/bistrita/Caini-comunitari-impuscati-strazile-Bistritei_0_659334212.html#

Sarasau – Sighetul Marmaţiei mai 2011
Duminica 1 mai in livada Sarasau au fost impuscati doi caini, care pazeau oile unui localnic din Iapa. Din relatarile ciobanilor se pare ca autorul acestui gest impulsiv ar fi un localnic,vanator amator, care i-ar fi amenintat pe ciobani cu cateva zile inainte, deranjat de prezenta cainilor in zona.

Toate aceste nenorociri s-au petrecut şi pe fondul lipsei de informare şi necunoaştere a prevederilor legale de către iubitorii de animale şi organizaţiile în domeniu.

Acum este momentul organizării de mitinguri, în vederea interzicerii vânătorii în Romania.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.